Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πού οδηγεί η ψηφιακή οικονομία;

  

Οικονομία

Πού οδηγεί η ψηφιακή οικονομία;

Ποιες είναι οι ψηφιακές τάσεις του μέλλοντος, ποιοι οι κίνδυνοι και ποιες οι ευκαιρίες; Απαντήσεις προσπάθησε να δώσει το ψηφιακό συνέδριο Next που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο.
Ένα συνέδριο ψηφιακής οικονομίας χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ είναι σαν να γίνονται αγώνες της φόρμουλα ένα χωρίς καύσιμα. Κι όμως, αυτό συνέβη στον Στίβεν Βόλφραμ όταν από το βήμα του ψηφιακού συνεδρίου Next στο Βερολίνο ήθελε να παρουσιάσει τη μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha που αξιολογεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να αποκτήσουμε σύνδεση στο ίντερνετ, εάν δε λειτουργήσει, χαθήκαμε», είπε χαρακτηριστικά. Με τα λόγια αυτά ο Βρετανός προκάλεσε τα γέλια των παρευρισκόμενων και ανέδειξε παράλληλα με απλό τρόπο τη σημαντικότερη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία της ψηφιακής οικονομίας: χωρίς μια σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, ο ψηφιακός κόσμος, η ψηφιακή οικονομία, δεν μπορεί να λειτουργήσει στο ελάχιστο. Η σύνδεση αποκαταστάθηκε βέβαια στη συνέχεια και έτσι ο Στίβεν Βόλφραμ, όπως και πολλοί άλλοι, μπόρεσαν να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και τις ψηφιακές τους καινοτομίες: από εφαρμογές για πληρωμές μέσω κινητών μέχρι ηλεκτρονικό κλείσιμο ραντεβού... με τον υδραυλικό ή την κομμώτρια.

Μια δικτυωμένη κοινότητα

Οι εφαρμογές για πληρωμές από κινητά αναμένεται να διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές

 Οι εφαρμογές για πληρωμές από κινητά αναμένεται να διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές
Οι νεαροί, κυρίως προγραμματιστές, που συμμετέχουν στο συνέδριο αποτελούν μια δικτυωμένη κοινότητα και αυτή ακριβώς είναι η τάση του μέλλοντος, εξηγεί η Μαρίνα Γκόρμπις από το Institute For The Future: «Πρόκειται για μια έντονη κοινωνική διαδικασία, όπου η συγκεκριμένη κοινότητα είναι βέβαια διαφορετική. Το ζητούμενο είναι να ενώσεις τους ανθρώπους μέσα από ένα δίκτυο. Το δίκτυο αυτό οικοδομείται σταδιακά και δημιουργείται έτσι ένας νέος κόσμος που στηρίζεται στον παλιό και δεν καταστρέφει τα κεκτημένα».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη προσπάθησε να το εξηγήσει προβάλλοντας το παράδειγμα του Odesk, μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας μέσω διαδικτύου. Όποιος θέλει να αναθέσει μια δουλειά μπορεί να αναρτήσει εδώ την αγγελία του ή να αναζητήσει τον κατάλληλο υποψήφιο, έχοντας συνήθως να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες και χιλιάδες υποψήφιους από όλο τον κόσμο. Πώς αλλάζουν όμως όλα αυτά την καθημερινότητά μας, ποιες είναι για παράδειγμα οι συνέπειες της αναζήτησης δουλειάς μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ποιες οι συνέπειες ενός ενδεχόμενο «ηλεκτρονικού φακελώματος» των υποψηφίων;

Πολλά ερωτήματα, λιγοστές απαντήσεις

Οι καταναλωτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν για ειδήσεις και περιεχόμενα

Οι καταναλωτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν για ειδήσεις και περιεχόμενα
Προς το παρόν ο νέος ψηφιακός κόσμος προκαλεί όλο και περισσότερα ερωτήματα χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει σε πολλά από αυτά. Τι θέλει η κοινωνία, τι θέλει ο καταναλωτής; Ποιος μπορεί να βγάλει λεφτά και πώς αλλάζει η ψηφιοποίηση το εμπόριο και το επιχειρείν;

Προς το παρόν ένα είναι βέβαιο: πρόκειται για μια επανάσταση που δεν μπορεί πλέον να σταματήσει, για μια εξέλιξη κατά την οποία ο διαδραστικός καταναλωτής έχει καταφέρει να τρίζουν τα θεμέλια γνωστών επιχειρηματικών μοντέλων. Οι πρώτοι που βίωσαν τις άμεσες συνέπειες της εξέλιξης αυτής ήταν οι εκδοτικοί οίκοι. Οι επιθυμίες των αναγνωστών έχουν αλλάξει δραματικά, λέει ο Σταν Σιούγκαρμαν από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο του Αμβούργου Gruner & Jahr. Οι καταναλωτές, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν για ειδήσεις και περιεχόμενα. Η εισαγωγή ενός «paywall» για να πληρώνουν οι αναγνώστες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στη Γερμανία. Όπως εκτιμά: «Δεν θα πήγαινε καλά. Στις Wall Street Journal και στους Financial Times λειτουργεί για το λόγο ότι το ήμισυ των προσφορών χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις και θεσμούς που χρειάζονται τα συγκεκριμένα περιεχόμενα».
Το μόνο που ίσως κληθεί να πληρώσει μελλοντικά ο καταναλωτής είναι για πολύ εξειδικευμένες προσφορές, όπως επιστημονικά άρθρα ή ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Απαιτούνται επενδύσεις

Π. Στάινμπρουκ: Χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις

 Π. Στάινμπρουκ: Χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις
Η ψηφιακή επανάσταση και οι ρυθμοί με τους οποίους αυτή συντελείται δεν προκαλεί βέβαια πηγαίο ενθουσιασμό σε όλους. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom για παράδειγμα, καλείται να επενδύσει όλο και περισσότερα στα δίκτυά του, καθώς ο όγκος των δεδομένων που μεταφέρονται, αυξάνεται συνεχώς: «Μιλάμε για 1,3 zettabyte που μεταφέρονται ετησίως, είναι ένας αριθμός με 20 μηδενικά», εξηγεί ο μάνατζερ της Τέλεκομ Σμιτ-Φίτσνερ. «Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Το κράτος, η κυβέρνηση; Δεν ξέρω. Προς το παρόν τα πληρώνει η Deutsche Telekom και κάπου πρέπει να τα βγάλουμε πάλι αυτά τα λεφτά».

Πιθανότατα να υπάρξουν στο μέλλον ανώτατα όρια για τη μεταφορά δεδομένων. Όποιος τα ξεπερνά θα καλείται να πληρώσει ή θα μειώνεται η ταχύτητα της σύνδεσής του. Βέβαιο είναι, όπως σημείωσε και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ από το βήμα του συνεδρίου, ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην ψηφιακή οικονομία και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Την περασμένη χρονιά οι ΗΠΑ διέθεσαν συνολικά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο σε νέες διαδικτυακές επιχειρήσεις. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπέρασε καν το ένα δισ. ευρώ.

Sabine Kinkartz / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα

 από Πού οδηγεί η ψηφιακή οικονομία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.